Τι είναι το Ρέικι:

 
Η ιαπωνική λέξη “Ρέικι”, την οποία αποτελούν δύο κινέζικα ιδεόγραμματα, το “Ρέι” και το “Κι”, σημαίνει “ζωτική συμπαντική ενέργεια”.  Στην ουσία, πρόκειται για μία, πολύ παλιά, ενεργειακή, ολιστική μέθοδο θεραπείας, η οποία ανακαλύφθηκε εκ νέου από τον Ιάπωνα Μικάο Ουσούι γύρω στο 1922. Η έννοια της συμπαντικής ενέργειας και η θεραπεία μέσω αυτής, προϋπήρχαν σε όλους τους γνωστούς ανεπτυγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας.
Ενισχύοντας τη  ζωτική μας ενέργεια χάρη στη ζωτική ενέργεια του σύμπαντος, το θεραπευτικό σύστημα  Ρέικι   μας βοηθά να βρίσκουμε την αγάπη μέσα μας και την ισορροπία σε όλα τα επίπεδα, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύπτουν από αυτό. Βασίζεται σε πέντε πνευματικές αρχές, που συνδέονται με την πραότητα, την πίστη, την ευγνωμοσύνη, τον διαλογισμό, την αγάπη, η καλλιέργεια των οποίων συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μηχανισμών αυτοθεραπείας. Ο θεραπευτής Ρέικι, λειτουργώντας ως κανάλι, μεταδίδει τη ζωτική συμπαντική ενέργεια, μέσα από τις παλάμες του, είτε στον εαυτό του, στην περίπτωση της αυτοθεραπείας, είτε σε έναν άλλο δέκτη, ο οποίος είναι ντυμένος, ξαπλωμένος ή καθιστός. Περνώντας τις παλάμες του σε μικρή απόσταση από το σώμα του θεραπευόμενου, εντοπίζει τα σημεία όπου υπάρχουν ενεργειακά μπλοκαρίσματα, στα οποία οφείλονται τα σωματικά συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν. Αφού εντοπίσει τα σημεία, κρατά τις παλάμες του στην ίδια απόσταση από το σώμα του θεραπευόμενου, ώστε να τους διοχετεύσει θεραπευτική ενέργεια Ρέικι ή κάνει κατάλληλες κινήσεις με τις παλάμες του -ανάλογα με την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει- για να κινήσει την ενέργεια (κάποιοι θεραπευτές ακουμπούν τις παλάμες τους επάνω στο σώμα του θεραπευόμενου: το αποτέλεσμα είναι το ίδιο). Τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα μπορεί να συμβαίνουν σε ψυχοσυναισθηματικό, νοητικό ή πνευματικό επίπεδο. Εξαιτίας τους, η ροή της ενέργειας στο σώμα του θεραπευόμενου συναντά εμπόδια. Η αποσυμφόρηση της ενέργειας του οργανισμού, που προκαλεί η ενέργεια Ρέικι, επιφέρει τόσο ψυχική όσο και σωματική ευεξία, καθώς και ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος: χάρη στην ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας, ο οργανισμός ξαναρχίζει να λειτουργεί φυσιολογικά. Η όλη θεραπευτική διαδικασία έχει διάρκεια μίας ώρας περίπου -πάντοτε ανάλογα με την περίπτωση. Πριν από την καθεαυτή συνεδρία Ρέικι, ο θεραπευόμενος μιλάει για το ¨πρόβλημά¨του.
 
Αποτελέσματα του Ρέικι:
 
1) βαθιά χαλάρωση που απομακρύνει το στρες
2) αναζωογόνηση σε όλα τα επίπεδα
3) ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία
4) μεγαλύτερη αυτογνωσία
5) θετική στάση ζωής
6) πνευματική εξέλιξη
7) αίσθημα αυτοεκτίμησης, πληρότητας, χαράς, αρμονίας
8) θετικές, εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές
9) αίσθημα αγάπης και ενότητας

Το Ρέικι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή εναλλακτική θεραπεία. Είναι μία ενεργειακή, ολιστική, πνευματική, συμπληρωματική θεραπεία:

Ενεργειακή, επειδή γίνεται σε ενεργειακό επίπεδο.

Ολιστική, επειδή δεν βλέπει τον θεραπευόμενο ως ένα αποκομμένο σώμα που ασθενεί τοπικά, αλλά ως ένα αδιαχώριστο Όλον, το οποίο αποτελείται από σώμα-ψυχή-πνεύμα, αλλά συγχρόνως και από σώμα-συναίσθημα-νόηση, και που όταν πάσχει ένα από τα επίπεδά του, αυτόματα δυσλειτουργούν όλα τα υπόλοιπα, Για τη θεραπεία, λοιπόν, λαμβάνεται υπόψη η συνολική κατάσταση του θεραπευόμενου, και η θεραπεία λαμβάνει χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Πνευματική, επειδή αποβλέπει πρωτίστως στη θεραπεία των πνευματικών αιτιών που προκαλούν τη σωματική εκδήλωση μίας ασθένειας.

Τέλος, συμπληρωματική, επειδή ο σκοπός της δεν είναι να αντικαταστήσει τις μεθόδους της κλασικής ιατρικής, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στην εξάλειψη, ή βελτίωση, των συμπτωμάτων του οργανισμού, αλλά να τις συμπληρώσει.

Το Ρέικι συνδυάζεται αρμονικά με την κλασική ιατρική, όπως και με τις υπόλοιπες ολιστικές, ενεργειακές ή εναλλακτικές θεραπείες. Στην ουσία, είναι ένα σύστημα αυτοθεραπείας, το οποίο βάζει σε λειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα του θεραπευόμενου και το γενικότερο ενεργειακό δυναμικό του, οδηγώντας τον να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του. Γίνεται επί τόπου, αλλά και εξ αποστάσεως. Και στις δύο περιπτώσεις, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία, αρμονία, ευεξία και ισορροπία του οργανισμού και του ψυχισμού.

Περιπτώσεις για τις οποίες κάνουμε Ρέικι:
 
1. αν αισθανόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα:  οργανικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό ή άλλο
2. αν δεν θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, αλλά επιθυμούμε να κάνουμε αλλαγές, να βρούμε εσωτερική γαλήνη, πληρότητα, χαρά, αρμονία, ισορροπία, προσανατολισμό, αυτογνωσία, εξέλιξη, να ανοίξουμε δρόμους στη ζωή, να αποκοπούμε από προσκολλήσεις και εθισμούς
 
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται:
 
Όσο περισσότερο Ρέικι δεχόμαστε, τόσο πιο άμεσα είναι τα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που ο θεραπευόμενος έχει να αντιμετωπίσει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όσο σοβαρότερο είναι αυτό, τόσο περισσότερο Ρέικι συνιστάται -αν και πάντα εξαρτάται από την περίπτωση, αφού υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα με πολύ λίγες συνεδρίες.
Ένας ενδεικτικός αριθμός συνεδριών ολοκληρωμένης κούρας είναι τρεις διαδοχικές (μία την ημέρα) και στη συνέχεια μία την εβδομάδα επί τέσσερις εβδομάδες (συνολικά επτά συνεδρίες). Κάτι πιο εντατικό θα ήταν να γίνουν τρεις διαδοχικές και στη συνέχεια δύο φορές την εβδομάδα επί τέσσερις εβδομάδες (συνολικά έντεκα συνεδρίες) ή τρεις διαδοχικές και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις εβδομάδες (συνολικά δεκαπέντε συνεδρίες). Όμως, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, δεν μπορούμε να γενικεύουμε. Στην ουσία, ανάλογα με τη σοβαρότητα -ή μη- του προβλήματος, την αναγκαιότητα της κατάστασης και την επιθυμία του θεραπευόμενου προσαρμόζεται και ο αριθμός των συνεδριών. Απόλυτα ελάχιστος ή μέγιστος αριθμός συνεδριών δεν υπάρχει, ο καθένας μπορεί να κάνει όσες και όποτε θέλει ή χρειάζεται.

(Ε.Μαρμαρίδου, δημοσίευση στο περιοδικό Γιόγκα)

 

0