(Ε.Μαρμαρίδου, δημοσίευση στο περιοδικό Γιόγκα)

 Το Ρέικι είναι μία ενεργειακή, πνευματική, ολιστική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, ιαπωνικής προέλευσης, που λειτουργεί με τη μεταφορά της λεγόμενης «ζωτικής συμπαντικής ενέργειας», από έναν δότη σε έναν δέκτη. Θεωρείται ότι αποκαλύφθηκε στον ιδρυτή της, τον Μικάο Ουσούι, στις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα σε μια ροή πνευματικού φωτός, η οποία τον διαπέρασε από την κορυφή του κεφαλιού, στο Κουράμα, το ιερό όρος του βουδισμού, μετά από μία περίοδο προσευχής και νηστείας 21 ημερών. Ο ίδιος συνδύασε αυτην την ενέργεια, την οποία φαίνεται πως έλαβε ως μύηση, με μάντρα στα οποία αργότερα πρόσθεσε και αντίστοιχα σανσκριτικά σύμβολα.

Τα εν λόγω μάντρα και σύμβολα δίνουν τη δυνατότητα στο ενεργειακά συντονισμένο, με αυτά, άτομο να μεταδίδει υψηλής συχνότητας και ποιότητας κύματα τής λεγόμενης «συμπαντικής» ενέργειας, η οποία τροφοδοτεί και διατηρεί τη ζωή μέσα μας.

Ο θεραπευτής Ρέικι λειτουργεί ως κανάλι μετάδοσης αυτού του είδους της ενέργειας μέσα από τις παλάμες, τη σκέψη, το βλέμμα ή το φύσημά του, σε έναν θεραπευόμενο. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, ο θεραπευόμενος εμπλουτίζεται με ενέργεια Ρέικι, η οποία έχει τη δυνατότητα να αποσυμφορήσει την ενέργεια και να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη αρμονία.

Το Ρέικι είναι ολιστική θεραπεία: δεν εξαφανίζει προσωρινά τα συμπτώματα  απλώς καλύπτοντάς τα, αλλά έχει τη δυνατότητα να φθάσει στην ουσία του προβλήματος. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, θεραπεύει «από μέσα προς τα έξω», ενώ παράλληλα προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τού καθενός. Συγχρόνως, προσφέρει ανακούφιση σε όλα τα επίπεδα  -παρ΄όλο που ενδέχεται σε μερικές περιπτώσεις να παρατηρηθεί μία προσωρινή έξαρση κάποιων συμπτωμάτων. Η δράση του δεν είναι επιθετική ή παρεμβατική, αλλά ήπια, ρυθμιστική και εύστοχη, με την έννοια ότι διαθέτει, όπως λέγεται, τη δική της ευφυία, ούτως ώστε να εξισορροπεί την περίσσεια ή ελλειπή ενέργεια με στόχο τη σφαιρική αρμονία και κριτήριο τις ανάγκες και τη δεκτικότητα του κάθε οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα, το Ρέικι ξεμπλοκάρει, αποσυμφορεί τη στάσιμη ενέργεια, βελτιώνει τις λειτουργίες των οργάνων, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και των παθολογικών υγρών από το σώμα. Ρυθμίζει τη δράση των ενδοκρινών αδένων, των νευρικών δικτύων, των ενεργειακών κέντρων. Διευρύνει το πνεύμα, εντείνει τη συνειδητότητα, στηρίζει την εσωτερική εξέλιξη του ατόμου, γίνεται φορεάς ευνοϊκών αλλαγών στη ζωή.  Αποτελεί ισχυρή μέθοδο χαλάρωσης, που οδηγεί στην ευεξία ψυχής και σώματος και δίνει χαρά. Η εφαρμογή του μπορεί να δράσει προληπτικά, πχ με την ενδυνάμωση του οργανισμού ή, όταν το άτομο ήδη ασθενεί, μπορεί να επιταχύνει τον κύκλο τής ασθένειας και να απαλύνει έως και σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα (ακόμα και σε περίπτωση γρίππης ή άλλης ίωσης, πάντα ανάλογα με την περίπτωση) επιφέροντας πιο γρήγορα και ανώδυνα την ίαση.

Η μέθοδος θεραπείας Ρέικι είναι συμβατή και λειτουργεί πολύ αρμονικά με όλες τις συμπληρωματικές-εναλλακτικές θεραπείες, αλλά και με την ίδια την κλασική ιατρική, της οποίας μπορεί να βελτιώσει τη δράση. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, και ευρύτατα στις ΗΠΑ, εφαρμόζεται συχνά ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας από γιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές κτλ, ενώ υπάρχει ως μονάδα σε νοσοκομεία, που απευθύνεται τόσο στο ιατρικό προσωπικό όσο και στους ασθενείς και, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ελβετία, απ΄ό,τι είναι γνωστό, καλύπτεται από την κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παρ΄όλο που πολλοί ταυτίζουν το Ρέικι με τον μαγνητισμό, υπάρχει μία διαφορά μεταξύ τους: ένας θεραπευτής Ρέικι δεν δίνει δική του ενέργεια στον θεραπευόμενο ούτε παίρνει από αυτόν την ασθένεια ή τα μπλοκαρίσματά του, με αποτέλεσμα να αισθάνεται εξασθενημένος στο τέλος της συνεδρίας. Ο θεραπευτής Ρέικι λειτουργεί ως «κανάλι» μετάδοσης της προαναφερθείσας «συμπαντικής ζωτικής ενέργειας», η οποία «διατρέχοντας» τον ίδιο, ως αγωγό, αναζωογονεί το ήδη υπάρχον δικό του δυναμικό,  και, συγχρόνως, το ήδη υπάρχον δυναμικό αυτοθεραπείας τού θεραπευόμενου. Στην ουσία, κάθε θεραπευόμενος είναι ταυτόχρονα θεραπευτής του εαυτού του.
Όσο πιο τακτικά εφαρμόζεται το Ρέικι, τόσο ως αυτοθεραπεία όσο και ως θεραπεία,  ανεξάρτητα από το αν το άτομο νοσεί ή όχι, τόσο περισσότερο ευνοείται η εσωτερική εξέλιξη και πληρότητα και φωτίζεται η πορεία της ζωής.

0