Το Ρέικι είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία εναλλακτική θεραπεία -και, στην ουσία, κάτι διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ενεργειακή, πνευματική,  ολιστική, συμπληρωματική μέθοδο, που δεν αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση θεραπείας, σε σχέση με την κλασικη ιατρική, αλλά ένα συμπλήρωμα της κλασικής ιατρικής καθώς θεραπεύει τις βαθύτερες ψυχικές αιτίες: νοητικής, συναισθηματικής (και κατ΄επέκταση πνευματικής) φύσης, που ευθύνονται για την εκδήλωση των διαφόρων συμπτωμάτων δυσαρμονίας που νιώθει ο άνθρωπος σε επίπεδο ψυχικό, σωματικό ή ακόμη και της ζωής. Με τα «συμπτώματα»  ασχολείται η κλασική ιατρική. Παρ΄όλ΄αυτά, όσο περισσότερο αποδυναμώνεται μία αιτία, με την εφαρμογή του Ρέικι, και οπωσδήποτε τη «συνεργασία» του θεραπευόμενου, τόσο μπορεί να αποδυναμωθεί, έως και να εξαλειφθεί, και το ή τα αντίστοιχα συμπτώματα. Το Ρέικι είναι ιαπωνικής προέλευσης, αλλά με βαθύτερες ρίζες που ανάγονται στο μακρινό παρελθόν όλων των ανεπτυγμένων πολιτισμών, και βασίζεται στη «μετάγγιση» ζωτικής συμπαντικής ενέργειας, κυρίως μέσω (αν και, όχι μόνο) των χεριών. Ανακαλύφθηκε από τον Μικάο Ουσούι στις αρχές του 20ού αιώνα.
 
Σε αντίθεση με πληροφορίες που αναφέρουν τον Μικάο Ουσούι ως χριστιανό κληρικό, διδάκτορα θεολογίας, ή και πρύτανη, έρευνες δείχνουν ότι ο Μικάο Ουσούι ανατράφηκε στο πλαίσιο του βουδισμού τεντάι, όμως ασπάστηκε τελικά μάλλον τον βουδισμό σινγκόν, ενώ έτρεφε ενδιαφέρον για τον χριστιανισμό και τον ζεν βουδισμό. Ήταν ένας απλός άνθρωπος, με ευρύ πνεύμα και δίψα για γνώση και μεταφυσική αναζήτηση, που ταξίδεψε πολύ, μελέτησε τα πνευματικά θέματα, ενώ, από γραμματέας δημάρχου του Τόκιο, κατέληξε να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, τον οποίο, στη συνέχεια, κάποιες «ατυχείς» επαγγελματικές συγκυρίες οδήγησαν στο να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις και να γίνει βουδιστής μοναχός. Στο πλαίσιο των θρησκευτικών-μεταφυσικών του εμπειριών, και με την ιδέα της θεραπείας χαραγμένη μέσα του από την παιδική του ηλικία, τότε που μελετούσε θεραπευτικά συστήματα στον βουδιστικό ναό Τεντάι του όρους Κουράμα, ήρθε σε επαφή με την ενέργεια του Ρέικι και, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα μάντρα, στα οποία κάποια στιγμή πρόσθεσε και σύμβολα, δημιούργησε ένα ιδιαίτερο θεραπευτικό σύστημα.
 
Η λέξη «Ρέικι» αποτελείται από δύο κινέζικα ιδεογράμματα (κάντζι), το «Ρέι» και το «Κι». Κάθε κινέζικο ιδεόγραμμα μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο, ανάλογα με τον συνδυασμό στον οποίο βρίσκεται. Από μόνα τους, το ιδεόγραμμα «Ρέι» μπορεί να σημαίνει το υπερβατικό, το συμπαντικό, το άγιο, το πνευματικό, τη δωρεά, το αόρατο πνεύμα, ενώ το «Κι», το πνεύμα, την ψυχή, τη διάθεση, την ιδιοσυγκρασία, την ενεργειακή ποιότητα που διαπνέει και περιβάλλει κάτι.
 
Το «Ρέικι» μεταφράζεται συνήθως ως «ζωτική συμπαντική ενέργεια». Η θεραπεία με τη μετάδοση της συμπαντικής ενέργειας μέσω των χεριών προϋπήρχε σε όλους τους ανεπτυγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Μάλιστα, φαίνεται πως την εποχή που ζούσε ο Μικάο Ουσούι, στην Ιαπωνία υπήρχαν και άλλες μέθοδοι θεραπείας, του ίδιου τύπου, με την ονομασία Ρέικι. Πιθανολογείται ότι ο Μικάο Ουσούι δημιούργησε τη θεραπευτική του μέθοδο, εμπνεόμενος από διάφορες παρόμοιες τεχνικές μετάδοσης ενέργειας. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα δούμε πολλές φορές να γράφεται ότι ο Μικάο Ουσούι «ξανα-ανακάλυψε» και όχι «ανακάλυψε» το Ρέικι. Λέγεται ότι το Ρέικι αποκαλύφθηκε στον Ουσούι μέσα σε μια ροή πνευματικού φωτός, που τον διαπέρασε από την κορυφή του κεφαλιού, στο Κουράμα, το ιερό όρος του βουδισμού, μετά από μία περίοδο προσευχής και νηστείας 21 ημερών. Ο ίδιος, άρχισε να μεταδίδει και να διδάσκει σε άλλους το Ρέικι ως μία μέθοδο εσωτερικής εξέλιξης και αυτοβελτίωσης με απώτερο στόχο την τελειοποίηση και τη φώτιση. Σιγά-σιγά, εισήγαγε στη διδασκαλία του μάντρα και διαλογισμούς, με στόχο την πνευματική ανάταση, και, κάποια στιγμή, για να κάνει περισσότερο αντιληπτή την ενέργεια Ρέικι σε άτομα που λειτουργούσαν με μία πιο «τετράγωνη» λογική, εισήγαγε σύμβολα. Το Ρέικι αποτελούσε γι΄αυτόν «το μυστικό της ευτυχίας και μία πνευματικού χαρακτήρα διαλογιστική θεραπευτική μέθοδο για κάθε είδους πρόβλημα». Εφόσον το συνέλαβε και το απέδωσε με έναν δικό του τρόπο, το Ρέικι του Ουσούι αποτέλεσε ένα πρωτότυπο σύστημα, που ο ίδιος μάλιστα ονόμασε Ουσούι Ρέικι Ριόχο (δηλ.: Θεραπευτικό Σύστημα Ρέικι του Ουσούι), για να το διαχωρίσει από τα υπόλοιπα «Ρέικι» που υπήρχαν.
 
Το Ρέικι βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και το Τσι Κονγκ. Το Τσι Κονγκ αποτελεί ένα αρχαίο κινέζικο σύστημα τεχνικών, μέσω των οποίων μπορούμε να ελέγχουμε την κυκλοφορία της ενέργειας μέσα μας. Κάποιες από αυτές τις τεχνικές σχετίζονται με τις πολεμικές τέχνες, όπως το Τάι Τσι, ενώ κάποιες άλλες έχουν να κάνουν με μεθόδους αναπνοής, οραματισμού και ενεργειακού μασάζ χωρίς άγγιγμα.
 
Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο Μικάο Ουσούι άρχισε να εκπαιδεύεται, από την παιδική ηλικία, στο Κίκο, που αποτελεί την ιαπωνική εκδοχή του κινέζικου Τσι Κονγκ. Ανά τους αιώνες, η Κίνα έπαιζε έναν σημαντικό ρόλο πολιτιστικού και θρησκευτικού προτύπου για την Ιαπωνία, η οποία ανέκαθεν είχε την τάση να δέχεται και να αφομοιώνει τις ξένες επιρροές με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργεί ένα αποτέλεσμα με προσωπικό χαρακτήρα, που, σε πολλές περιπτώσεις, υπερείχε από το αρχικό ερέθισμα.
 
Το Ρέικι έχει επίσης επιρροές από τον ταοϊσμό, τον βουδισμό και τον σιντοϊσμό, την πιο αρχαία θρησκεία της Ιαπωνίας. Ωστόσο, το Ρέικι δεν είναι θρησκεία, ούτε θέλει να υποκαταστήσει καμία απ΄αυτές. Είναι ένα θεραπευτικό σύστημα, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα πνευματικό μονοπάτι εσωτερικής εξέλιξης. Και τα δύο απευθύνονται σε άτομα κάθε θρησκεύματος, ακόμα και σε εκείνα που δεν ασπάζονται καμία θρησκεία.
 
Η ανάπτυξη της πνευματικότητας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της δυνατότητας να εφαρμόζουμε όσο γίνεται πιο αρμονικά το Ρέικι στον εαυτό μας και τους άλλους, ως θεραπευτές. Είναι επίσης η προϋπόθεση για να είμαστε όσο γίνεται καλύτεροι δέκτες του Ρέικι ως θεραπευόμενοι. Ευνοείται, μεταξύ άλλων, από την τήρηση των πέντε αρχών του Ρέικι. Μπορούμε να τις συναντήσουμε εδώ κι εκεί με κάποιες παραλλαγές στη διατύπωση, στο βάθος όμως όλες εκφράζουν την ίδια ουσία:
 
Μόνο για σήμερα:
1) Μη θυμώνεις.
2) Μην ανησυχείς.
3) Έχε ευγνωμοσύνη.
4) Δούλεψε αποτελεσματικά.
5) Έχε καλοσύνη.

usui

Ο Μικάο Ουσούι έλαβε αυτές τις αρχές από τον αυτοκράτορα Μεϊτζι, ο οποίος κυβερνούσε την Ιαπωνία στα τέλη του 19ου αιώνα προσπαθώντας να δώσει μια πνευματική κατεύθυνση στον λαό του.
 
Για να κατανοήσουμε την ουσία αυτών των αρχών ζωής, χρειάζεται να διεισδύσουμε στην εσωτερική τους διάσταση. Να μην προσκολληθούμε στο γράμμα τους, αλλά να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε το βαθύτερο πνεύμα τους και τα διάφορα επίπεδα ερμηνείας τους. Έτσι, κάτω από ένα τέτοιο πρίσμα, οι πέντε αρχές του Ρέικι θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως εξής:
 

 

Ζώντας στο παρόν με πλήρη επίγνωση,

1.    Δράσε εποικοδομητικά για να εξαλείψεις τον φόβο, που τροφοδοτεί τον θυμό και προχώρα.
2.    Αναγνώρισε τον φόβο, που εκφράζεται ως ανασφάλεια, πίσω από την ανησυχία σου και προχώρα.
3.    Καλλιέργησε μέσα σου την ευγνωμοσύνη, που δυναμώνει την πίστη και ενισχύει τη ροή.
4.  Καλλιέργησε την πνευματικότητά σου. Κάνε διάλογο με τον εαυτό σου. Δούλεψε με αγάπη σε όλα τα επίπεδα. Βάζε την ψυχή σου σε ό,τι κάνεις. Πνευματικοποίησε τη δουλειά σου.
5.    Αγάπα.

Όσον αφορά το πού τοποθετείται, ή αν έχει καν θέση, σε σχέση με την κλασική ιατρική, χρειάζεται να πούμε ότι δεν την καταργεί, αλλά τη συμπληρώνει, εφόσον αποβλέπει στη θεραπεία των αιτιών (συναισθηματικών, νοητικών, πνευματικών…) της α-σθένειας. Είναι «ολιστική» θεραπεία, όρος που σημαίνει ότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως σωματική υπόσταση, που αν ασθενήσει σε κάποιο σημείο της αρκεί να της χορηγηθεί κάποια φαρμακευτική ουσία για να θεραπευτεί, αλλά ως ένα «όλον», αποτελούμενο, εκτός από το φυσικό σώμα, και από άλλα ενεργειακά, όπως το συναισθηματικό, το νοητικό, το πνευματικό… Αυτό σημαίνει ότι όταν διαταράσσεται η ισορροπία σε ένα από αυτά τα επίπεδα, ο άνθρωπος ασθενεί εκδηλώνοντας ανάλογα συμπτώματα και στα υπόλοιπα.
Το Ρέικι είναι ενεργειακή θεραπεία. Λειτουργεί με τη ζωτική συμπαντική ενέργεια, μέσω ανθρώπων, που, τη στιγμή της θεραπευτικής διαδικασίας λειτουργούν ως «κανάλια». Βασίζεται στην τήρηση και καλλιέργεια των παραπάνω πέντε πανανθρώπινων, πνευματικών αρχών, που ως κύριο άξονα έχουν την άνευ όρων αποδοχή. Το Ρέικι μπορεί να αποτελέσει λοιπόν και πνευματικό μονοπάτι -όχι θρησκεία- εσωτερικής εκλέπτυνσης. Η δυνατότητα να το εφαρμόζει κανείς στον εαυτό του ή τους άλλους,  βασίζεται, κατά πρώτο λόγο, στη μετάδοσή του από έναν «δάσκαλο» σε έναν «μαθητή» μέσω κατάλληλων ενεργειακών συντονισμών. Διατηρείται δια βίου. Εμβαθύνεται με την εξάσκηση και την πνευματική εξέλιξη. Η απόκτηση τεχνικών και γνώσεων έρχεται τρίτη, είναι όμως κι αυτή απαραίτητη.  
Ο θεραπευτής Ρέικι δεν παρεμβαίνει στην πιθανή αγωγή που ενδέχεται να έχει συστήσει στον θεραπευόμενο ο γιατρός του. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ο άνθρωπος να αντιμετωπίζει αποκλειστικά και μόνο θέματα υγείας για να κάνει Ρέικι. Οι ευεργεσίες του λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα της ζωής…

+1
+1